Kender du det? Kalenderen viser er nyt år, og med det følger der spørgsmålet: “nå men, har du så nogle nytårsforsætter?” Ofte er svaret noget med at spise sundere og træne mere, men lige så tit sidder man alligevel igen med hånden i slikskålen til yndlingsserien om aftenen.
Hos Humdakin kender vi alt til lysten om at forbedre sig - det er som om, at et nyt år er en frisk side i bogen. Men hvorfor er det, at det sjældent holder? Her kigger vi ind i, hvad der gør at en ny vane holder længere end til årets første weekend.
At lave en vane
Halvdelen af vores daglige aktiviteter er drevet af repetition. Det er for eksempel vores søvn, madlavning, putning mm., der i mange tilfælde får vores dagligdag til at køre rundt og holde sindet sundt.
Selvom der findes mange ”hacks” til at lave en vane, taler videnskaben for sig selv: dedikeret engagement igen og igen er, hvad der driver vaner.
Første skridt er derfor at bygge rutinen. De er nemlig ikke en og samme ting. Rutine kræver at vi bevidst gør en ting, hvor imod vanen er en rutine på autopilot. Mange af os fejler ved at skippe rutine-fasen, og forvente at en ny vane kommer af sig selv, så snart vi har besluttet, at nu skal det være.
For at forvandle rutine til vane kommer her nogle step, der er brugbare, hvis din nye vane skal holde:
- Set dine intentioner. Vær realistisk omkring processen og vælg ting, der er nemme at få på autopilot. Det vil kræve dedikation og tid. Del dine ambitioner med nogen, sig dem højt.
- Praktik: lav et skema, en to-do liste for at øve de ting, du gerne vil lave til en vane. Undgå at lave for mange, for risikoen for at fejle vil være større.
- Lav “mikro-vaner”: små skridt, der leder til vanen. Hvis dit ønske fx er at træne hver dag, så læg træningstøjet frem og læg det et sted, du ikke kan undgå det.
- Opbyg en fristelse med vanen: Gør de obligatoriske opgaver sjove. Tag en aktivitet, du ikke kan lide, og gør så noget du kan lide. Byg dem sammen. Det kan for eksempel være at drikke en god kop kaffe samtidig med, at du lægger vasketøj sammen. Tillad dig kun at gøre den gode ting samtidig med den mindre gode ting.
Sidst men ikke mindst, husk at være barmhjertig overfor dig selv, som du prøver at skabe en ny rutine og vane. Ændringer tager tid, og det er vigtigt at huske, at det ikke kommer fra den ene dag til den anden. Men nu er du forberedt og kan hurtigt komme tilbage på sporet, hvis du hopper af en enkelt gang.
Gør det nemt
Når man tager videnskaben om vaner i betragtning, giver det så meget mening for os, hvorfor vores mission er at lære at holde rent fremfor at gøre rent. For os er rengøring ikke noget, der behøver at være en træls opgave, og som sagtens kan kombineres og sættes ind i vaner og rutiner, du i forvejen har.
Vores sprayflaske er her helt genial – for mens den kaffe, som du har ventet på hele eftermiddagen, brygger, kan du bruge 3 minutter med vores sprayflaske og tørre køkkenet og spisebordet over.
Sørg for at have den stående fremme, klar og opblandet med universalrengøring, så du ikke overser den. Når det ikke kræver mere til rengøringen, end at tage fat i den sprayflaske, så er der næsten ikke nogen undskyldning for at bruge 5-10 minutter her og der på at tørre støv og snavs af i dit hjem.
Hvis du har områder i dit hjem, der kræver mere tid, sæt allerede nu tid af i din kalender, så du prioriterer den opgave. Gør noget du synes er sjovt samtidig – sæt en god lydbog på mens du hygger dig med støvkluden.
Hvis du skal have en pointe med i dag, må det være: gør det nemt for sig selv – og tilgiv dig selv, hvis du falder ved siden af ind i mellem.
(Kilde: Harvard Business Review 2021. https://hbr.org/2021/02/what-does-it-really-take-to-build-a-new-habit)