Husker du at vaske dine tekstiler? Dem alle? Anden del af vores tekstil-vaskeguide har fokus på de tekstiler, vi oftest overser eller, måske endda, undgår at vaske.
Der kan være mange grunde til, at vi undlader at vaske visse typer tekstiler. Oftest er det fordi vi er uopmærksomme på, hvornår de skal eller sidst er blevet vasket. Men i nogle tilfælde kan det også skyldes, at vi ikke er informeret om, hvordan vi vasker dem.
I denne udgave af Cleaning for Generations, har vi derfor indstillet og sat vores søgelys på de typer af tekstiler, vi måske ikke altid er opmærksomme på også skal vaskes.
Husk altid at følge vaskeanvisningerne på det pågældende tekstil!
Gardiner:
Det er ganske få vinduer, der er ens. Og dermed ligeledes meget få gardiner der er ens. Det kan derfor være vanskeligt at guide dig igennem, hvordan du bedst muligt passer på og vasker dine gardiner, da der findes et hav af længder, materialer, vævningstæthed, trykmønstre, coatinger osv. Nogle tåler maskinvask, mens andre kan vasks i hånden og nogle tredje skal til rens. Derfor anbefal er vi altid, at du tjekker vaskeanvisningen og søger oplysninger om disse ting, inden du begynder.
Generelt om gardiner, der tåler maskinvask:
Vælg det mest skånsomme vaskeprogram – du kan også vælge et program der er beregnet til uldvask. Vær opmærksom på, at indstille temperaturen meget omhyggeligt efter tekstilets anvisninger og undgå kraftig centrifugering.
Bomuldsgardinger vaskes ved max. 30-40 grader og syntetiske gardiner vaskes ved max. 30 grader, men følg vaskeanvisningerne.
Generelt om gardiner, der skal vaskes i hånden:
Tag forsigtigt gardinerne ned, og lad hægterne sidde i. Læg dem omhyggeligt sammen, uden at krølle dem. Brug et badekar eller en stor balje med rigelige mængder vand i. Husk særligt her at være opmærksom på anvisningerne i forhold til vandets temperatur. Tilsæt skånsomt laundry soap. Gardinerne vaskes nænsomt ved at skvulpes frem og tilbage i vandet. Gentag eventuelt processen i nyt rent vand tilsat wool & cashmere detergent eller sensitive wool & cashmere detergent. Gardinerne skylles mange gange i rigeligt vand, så du er sikker på, at alt sæbe er skyllet væk.
Pyntepuder:
Det er ikke kun vores hovedpuder, der trænger til at blive vasket. Vores pyntepuder udsættes også for en hel del, der kræver at den bliver vasket. Forestil dig den mængde fedtede fingre, sved og snavs din sofa, puder og plaider udsættes for igennem en uge eller på en måned. Det er selvsagt at de skal vaskes en gang i mellem.
Væk dog opmærksom på, at det ikke er alle monteringspuder (inder puder) der tåler vask. Kig derfor også altid på vaskeanvisningerne her.
Derimod er det heldigvis langt de fleste pudebetræk, der tåler maskinvask og endda temperaturer helt op til 60 grader. For at skåne miljøet mest muligt anbefaler vi dog at vælge at vaske på 30 eller 40 grader.
Hvis ikke dit pudebetræk tåler maskinvask kan du lægge betrækket i blød i en anelse laundry soap og skvulpe det, frem og tilbage i vandet. Sørg for at skylle betrækket rent med vand efter endt håndvask for at sikrer dig at alle sæberester er ude af tekstilet.
Sofa:
Ligesom dine puder og plaider der opholder sig i sofaen, udsættes selve sofaen også for en del. Har du en lædersofa, er denne nem at vedligeholde og rengøre. Men sofaer i stof kan være en lidt anden affære og vanskelige at rengøre.
Har du en sofa med hynder kan betrækket oftest afmonteres og vaskes separat. Her er det igen særligt vigtigt at du følger vaskeanvisningerne. Vask så vidt muligt betrækkene sammen for at undgå eventuelle farveforskelle og fejlvask. Hvis selve hynderne også trænger til at blive vasket, kan du med fordel leje en tæpperenser og benytte denne direkte på hynderne, med eller uden betræk (en tæpperenser kan lejes i de fleste byggemarkeder). Afmonter puderne, hvor muligt og støvsug ’stellet’ og herimellem.
Har du en lædersofa kan du nemt rengøre denne. Hæld en spiseske universal cleaner op i 2 liter varmt vand og vrid derefter en klud op i blandingen. Tør herefter hele sofaen af. Glem ikke at støvsuge mellem hynder/puder.
Dette kan med fordel også gøres på sofaer i stof, ved almindelig dag til dag rengøring. Bare rolig, vores universal cleaner er pH-neutral og vil derfor ikke skade dine tekstiler.
Havemøbler (hynder og betræk):
Det er selvsagt, at vores havemøbler udsættes for lidt af hvert når de står udenfor i både vind og vejr. Heldigvis er det sådan med de fleste typer ’havemøbeltekstiler’, at de kan holde til det. Og derfor kan langt de fleste også tåle at blive vasket i maskinen. Tag betrækket af dine hynder og vask efter anvisningerne, 2-4 gange i løbet af udendørssæsonen. Da havemøbler oftest bruges i sommerhalvåret, kan du med fordel udnytte de lune og solfulde sommermorgener. Vask dine betræk og lad dem tørre i sommersolen.
Bilsæder:
Vi bruger meget tid i vores biler. Og de bliver også beskidte. Særligt hvis du har børn eller dyr med. Men bilsæder kan være svære og omstændige at rengøre især, hvis det er i dybden.
Start med at støvsuge hele bilen og tag alle måtter ud. Bland en spiseske universal cleaner op i varmt vand og vrid derefter en klud op i blandingen. Tør herefter alle overflader af – også bilsæderne. Trænger dine bilsæder mere end en aftørring med en klud kan klare anbefaler vi at du lejer en tæpperenser, den er nemlig også ideel til rengøring af bilsæder. Benyt eventuelt også universal cleaner som rengøringsmiddel her (en tæpperenser kan lejes i de fleste byggemarkeder). Slut eventuelt af med en room spray og forlæng dermed følelsen af ren bil. Lad eventuelt room sprayen blive i bilen. Så kan du hurtigt friske luften op og forlænge eller snyde dig til følelsen af ren bil.
Tæpper/plaider:
Ligesom med gardiner, pudebetræk og sofabetræk findes der et utal af forskellige typer tekstiler, som bruges til at lave plaider af. Dog har vi erfaret at det vores kunder oftest spørger ind til, hvordan man vasker, er plaider i uld. Og derfor tager guiden herunder udgangspunkt i denne type plaid.
Det er de færreste plaider af uld, der tåler maskinvask, dette grundet at maskinvask af uld kan forårsage krympning samt tab af form. Men der er dog undtagelser. Har du eksempelvis en plaid af genanvendt uld, er maskinvask ideelt til denne type. Brug da uldprogrammet, der findes på de fleste vaskemaskiner og tilfør wool & cashmere detergent eller sensitiv wool & cashmere detergent (uden parfume) til sæbeskuffen – ikke i selve tromlen.
Vasker du din plaid grundet synlige pletter, så påfør en smule uldsæbe direkte på pletten i 10 minutter før vask. Undlad at gnubbe eller gnide for meget da dette skal medføre at din plaid vil fnulde.
Tåler din plaid kun håndvask er proceduren meget lig håndvask af gardiner. Her er det sæben, der skal klare det meste arbejde. Fyld dit badekar eller en balje med rigelige mængder lunkent vand (dog max 30 grader varmt). Tilsæt herefter (sensitive hvis ønsket) wool & cashmere detergent. Bland sæben godt i vandet og dyp herefter din plaid heri. Lad den herefter trække i mindst 10 minutter. Hvirvl efter 10 minutter plaiden roligt rundt i vandet. Er der særligt synlige pletter kan du meget blidt gnubbe området med dine fingre. Undlad at gnubbe eller gnide for meget da dette skal medføre at din plaid vil fnulde. Skyl herefter din plaid med rent vand mindst to gange.
Husk ikke at hænge dine plaider til tørre. Pres forsigtigt vandet ud af plaiden og læg den til tørre på et fladt underlag. Du kan fremskynde tørreprocessen ved at lægge din plaid til tørre på rene tørre håndklæder. Lad aldrig din plaid tørre i direkte sollys eller tæt på en varmekilde.
Flere modeller og nyere modeller af både vaskemaskiner og tørre tumblere har også ’skræddersyede’ programmer til forskellige typer tekstiler, hvorfor du med fordel også kan vælge disse for at få den mest optimale vask og tørring af alle dine tekstiler.
Husk også altid at følge vaskeanvisningerne på det pågældende tekstil.