Pleje af GOTS certificeret økologisk bomuld

 

GOTS CERTIFICERET ØKOLOGISK BOMULDSPLEJE 

GOTS certificeret, økologisk bomuld er ikke blevet behandlet med skrappe kemikalier som nedbryder bomuld med tiden, og kan derfor holde i mange år, hvis dit produkt behandles rigtigt.  

Før man gør noget som helst, skal man huske at kigge på vaskeanvisningen på sine tekstiler, og det gælder for alt bomuld, om det er karklude, sengelinned, eller tøj. 

Alle Humdakin tekstiler er lavet med 100% GOTS certificeret økologisk bomuld.

Pleje af GOTS certificerede økologisk bomuld produkter:

Mildt vaskemiddel:

Når du vasker din GOTS certificeret økologisk bomuldstekstiler så brug et mildt vaskemiddel. Dette er ligeså gavmild for din hud, som dine tekstiler. Hvis man vasker med et mildt og allergivenligt vaskemiddel som Humdakins, betyder det at når man bruger tekstilerne efter vask, kommer huden ikke i kontakt med de resterende hårde kemikalier eller kemisk parfume. 

Bland ikke lys og mørk vask i starten:

Fordi vores økologisk bomuld ikke er blevet behandlet med alle mulige kemikalier, som dem der binder farve eller forebygger at bomuld krymper, er der nogle ting man skal overveje, før man vasker. Selvom naturlige farvestoffer er lige så langtidsholdbare som syntetiske farvestoffer, så er bomulden ikke blevet behandlet med nogle af de samme kemikalier, som farvet bomuld normalt bliver behandlet med. Det betyder at GOTS certificerede økologiske bomuldsprodukter kan indeholde overskudsfarve, som bliver skyllet ud når man vasker dem den første gang. Der er også mulighed for, at de kan komme til at krympe ved høj varme. Derfor anbefaler vi, at man ikke blander lyse og mørke farver den første vask. 

Med det sagt, kan man vaske alle vores tekstiler på op til 60 grader i vaskemaskinen.

økologisk bomuld GOTS certificerede

Før brug:

Selvom at bomulden ikke er blevet behandlet med alle mulige kemikalier igennem produktionen, har produktet stadig været igennem mange hænder. På grund at det, og for at sikre maksimal sugeevne, skal man altid vaske tekstilerne før brug. Dette gælder især for vores økologiske køkkentekstiler, såsom karklude og viskestykker, da det gør deres sugeevne endnu bedre og gør tekstilerne rigtige effektive i dit køkken! 

Med GOTS certificeret økologisk bomuld er det ikke nødvendigt at lægge tekstilerne i blød i 24 timer før brug. 

Hvor ofte:

Camilla, stifter og ejer af Humdakin, anbefaler at skifte køkkentekstiler mindst en gang om dagen. Ved at skifte din karklud ud hver dag undgår man en stor bakteriesamling, som er uundgåelig med karklude. Alle slags karklude og køkkentekstiler samler på bakterier, og strikkede karklude som vores, der suger meget vand, er ingen undtagelse. Viskestykker og køkkenhåndklæder behøves ikke nødvendigvis at udskiftes lige så tit. 

 

Pleje af strikkede GOTS certificerede økologisk bomuld tekstiler: 

Alt nævnt ovenover gælder selvfølgelig stadig til de strikkede klude og håndklæder fra Humdakin. Grundet deres struktur er der dog nogle andre tips til at sikre den bedste pleje af dine strikkede tekstiler. 

Vask før brug:

Også med de strikkede tekstiler er det vigtig at vaske før brug, men ikke kun på grund af sugeevnen. Efter vores strikkede tekstiler har været vasket krymper bomulden hvilket gør strukturen mere fast og tæt. Det minimerer chancen for at produktet går op eller begynder at trævle, og giver et mere holdbart produkt. Når man køber hvilket som helst strikket produkt, ligegyldig brand, skal man ikke pille ved løse tråde før man vasker produktet. Kun hvis du kan se at produktet er ved at gå op i forvejen, skal man bekymre sig over en løs tråd, for eksempel ved hjørnet af vores tekstiler. Efter at man har vasket produktet for første gang vil enderne af det strikkede struktur højst sandsynligt blive “lukket”.økologisk bomuld viskestykke, karklud køkkenhåndklæde

Huller i dine strikkede klude:

Selvom GOTS certificeret økologisk bomuld er meget holdbar, betyder den strikkede struktur, at de ikke er umulige at beskadige. Med hvilket som helst strikket produkt - hvad end det er karklude, håndklæder eller et stykke tøj, kan strikket bomuld blive revet op. Dette gælder især for tekstiler brugt i køkkenet hvor de er udsat for meget. Hvis du oplever huller i din strikkede køkkentekstiler er det nemlig oftest derfor, og ikke at kluden er gået op af sig selv. Den strikkede struktur er vævet stramt og begynder ikke at gå op, med mindre den har været revet. Pas derfor på dine strikkede tekstiler - huller i tekstilerne bliver ikke godkendt som reklamationer. 

Hvis uheldet er ude, er det relativt nemt at fikse strikkede tekstiler. Der findes også mange DIY guides på nettet der kan hjælpe med at få hullet lukket, så den strikkede struktur ikke går helt op.

 

strikkede hækklede klude

At tørretumble eller ikke at tørretumble:

For at gøre det simpelt, så kan vores GOTS certificeret bomuldstekstiler sagtens tørretumbles, også de strikkede tekstiler. Ved at tørre dem i en tørretumbler bliver bomulden blødere, og det ændrer ikke deres sugeevne.

Der er dog nogle ting man skal tænke over, før man bruger tørretumbleren. Hvis man vil være sikker på, at de strikkede tekstiler beholder deres form fuldstændigt, er det en god ide at tage dem når de er våde og lægge dem fladt til at tørre. Ved tørretumbling er det muligt, at de mister formen, når de bliver flyttet direkte fra vaskemaskinen til tørretumbleren, da de kan have være strakt, mens de har været våde. 

En sidste ting, man skal have i mente, er miljøet. Hvis man kan undgå at bruge tørretumbleren og har mulighed for at bruge et tøjstativ, kan man spare rigtig meget el - og det er både godt for din pengepung og miljøet!